Skip to the content

VERKEN OBAN

Begin te plannen wat u gaat zien en doen in Oban en ontdek enkele van de topattracties van de streek.

De naam Oban is afgeleid van de Gaelische taal en betekent ‘kleine baai’, maar als het om een onvergetelijke vakantie gaat, dan is Oban beslist een plek met enorm veel dingen om te zien en doen. Oban, dat omgeven wordt door kilometerslange dramatische kust en mooie landschappen, staat ook bekend als de Toegangspoort naar de Eilanden, aangezien een aantal veerboten vanuit de haven vertrekken en reizen naar de Binnen- en Buiten-Hebriden.

IN EN ROND OBAN

Met zoveel te zien en te doen in de naburige omgeving, is Oban een uitstekende toeristische vertrekplaats. Buiten de stad kunt u uren doorbrengen met het verkennen van kastelen, tuinen, dorpen, stranden en bossen en leuke en ongewone attracties, van de energiecentrale die is uitgehold in een berg tot het aquarium dat dienst doet als een opvangcentrum voor zeehonden.

Oban zelf is compact en het is eenvoudig te voet te verkennen. Er zijn veel kleine galerijen en onafhankelijke winkeltjes om in rond te struinen, evenals de centraal gelegen plaatselijke distilleerderij, chocoladewinkel en het museum. Wandel over het strand naar de ruïnes van Dunollie Castle en de zandstranden daarachter – vaak zijn de zonsondergangen fenomenaal. Als het tijd is om te ontspannen of energie op te laden, is er een ruime keuze uit pubs, cafés en restaurants.

ZEEVRUCHTENHEMEL

Oban kan zich op vele zaken beroemen, maar zijn aanspraak op de titel van Zeevruchtenhoofdstad van Schotland is wellicht het meest bekend. De stad heeft een lang vissersverleden en heel wat horecazaken serveren plaatselijke vis en schaaldieren. Reserveer een tafel in een bekroond restaurant om elegant bereide gerechten te proberen, of proef van warme, vers bereide zeevruchten en hartige broodjes bij de eetgelegenheden direct op de pier.

https://www.visitscotland.com/nl-nl/destinations-maps/oban/

HANDIGE GIDS VOOR BEZOEKERS VANUIT EUROPA

Ontdek het laatste advies over een bezoek aan Schotland nadat het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten waaronder visum, mobiele telefoonkosten, meenemen van huisdieren en autorijden. 

Het Verenigd Koninkrijk is momenteel zijn uitrede uit de Europese Unie aan het onderhandelen - maar Schotland verwelkomt je nog steeds even hard en een vakantie hier zal net zo magisch zijn als ooit.

Schotland heeft adembenemende landschappen, biedt je de kans om een unieke ervaring te beleven in schitterende locaties doorheen het land. Onze vriendelijkheid zal niet veranderen en we staan klaar om je te verwelkomen en je rond te leiden in ons fascinerende land.

We hebben alle praktische informatie die je nodig hebt om een reis naar Schotland in 2019 te plannen bij elkaar verzameld, inclusief enkele ideeën die het waard zijn deel uit te maken van je volgende route. Of het nu je eerste reis is of de zoveelste die je plant!

Handige tip: controleer voordat je op reis gaat de meest actuele informatie.

VOORDAT JE VERTREKT

HEB IK EEN VISUM NODIG OM SCHOTLAND TE BEZOEKEN NA BREXIT?

Het Verenigd Koninkrijk zal de Europese Unie in oktober 2019 verlaten. Als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat met een deal, dan zal wat je nodig hebt om Schotland binnen te komen niet veranderen tot 2021.

Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU zonder deal stapt, kan je nog steeds zonder visum binnenkomen als je een Iers staatsburger bent, of uit een ander EU- of EER-land of Zwitserland komt. Let op: je bezoek kan beperkt worden tot een periode van maximaal drie maanden.

Als je van plan bent langer dan drie maanden in Schotland te verblijven, win dan extra advies in via de officiële website van de Britse overheid.

WAT MOET IK LATEN ZIEN AAN DE SCHOTSE GRENS NADAT HET VERENIGD KONINKRIJK DE EUROPESE UNIE HEEFT VERLATEN?

Wat je moet laten zien bij de paspoortcontrole verandert niet, zelfs niet als het Verenigd Koninkrijk zonder deal vertrekt. Je dient een geldig paspoort of je nationale identiteitskaart te tonen als je een burger bent van een van de volgende gebieden:

  • een EU-land
  • IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland

Andere burgers moeten een geldig paspoort tonen. Je kan nog steeds het Verenigd Koninkrijk binnenkomen met een paspoort dat vervalt in minder dan 6 maanden.

HOE ZIT HET MET SCHOOLGROEPEN DIE SCHOTLAND PER BUS BEZOEKEN?

Met de 'List of Travellers visa scheme' kunnen schoolkinderen uit de Europese Unie of EFTA-landen naar het Verenigd Koninkrijk reizen tot en met eind december 2020 ongeacht of er een deal is of niet.

Wat je aan de grens moet laten zien, verandert ook niet. Leerlingen zonder hun eigen reisdocumenten moeten een identiteitsbewijs met foto of een recente foto bij het 'List of Travellers form' steken.

KAN IK MIJN HUISDIER MEENEMEN NAAR SCHOTLAND?

Ja, op dit moment zijn er geen wijzigingen in de manier waarop huisdieren vanuit de Europese Unie of vanuit landen buiten de EU naar Schotland kunnen worden meegenomen.

Als het Verenigd Koninkrijk de EU zonder deal verlaat, zullen de regels voor het meenemen van huisdieren van en naar het Verenigd Koninkrijk veranderen.

Neem ten minste 4 maanden voordat je op reis gaat contact op met je dierenarts om te controleren of je huisdier na Brexit uit het Verenigd Koninkrijk naar de EU kan reizen.

Controleer voor de meest actuele informatie de overheidspagina reizen met je huisdier na Brexit.

WAT VERANDERT ER MET WAT IK NAAR SCHOTLAND KAN BRENGEN?

Je kan meer informatie vinden over de veranderingen om na Brexit paarden, bedreigde planten, dieren en hun producten naar het Verenigd Koninkrijk te brengen. 
Er zijn geen wijzigingen in wat voor voedsel of planten je kan meenemen of wat je in je handbagage kunt steken.

Vind meer informatie over wat je na Brexit naar het Verenigd Koninkrijk kunt meenemen via de officiële website van de Britse overheid.

WORDT MIJN EUROPESE ZIEKTEVERZEKERINGSKAART (EZVK) NOG STEEDS HERKEND?

Als er een Brexit deal is, ja. Als er geen deal is, nee. Als er geen deal is, dien je een extra reisverzekering af te sluiten om jezelf te dekken in geval van een medisch noodgeval in het Verenigd Koninkrijk.

Vind meer informatie over reizen naar het Verenigd Koninkrijk als er geen deal is afgesloten via de officiële website van de Europese Commissie.

REIZEN NAAR SCHOTLAND

ZAL REIZEN NAAR SCHOTLAND ÜBERHAUPT VERANDEREN?

Lucht-, zee-, weg- en treinpassagiersdiensten tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU-landen zullen na Brexit blijven plaatsvinden, ongeacht of er een deal is of niet.

Als er geen deal is, hebben EU-passagiers nog steeds passagiersrechten zoals gedekt door de EU-regelgeving. Als je boekt bij een EU-reisbureau of touroperator, blijf je onder de EU-wetgeving vallen als zij hun diensten niet meer zouden aanbieden na Brexit.

Zorg ervoor dat je de juiste reisverzekering hebt en controleer de algemene voorwaarden voordat je vertrekt. Vind meer informatie over reizen per vliegtuig, trein of met de ferry en passagiersrechten.

TIJDENS JE VERBLIJF IN SCHOTLAND

KAN IK MIJN VOERTUIG MEENEMEN EN RIJDEN IN SCHOTLAND?

De regels voor het rijden in Schotland zullen niet veranderen nadat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie heeft verlaten. Je EU-rijbewijs blijft geldig ongeacht er een deal of geen deal is.

Je moet een groene verzekeringskaart (Nederland) / groene verzekeringskaart (België) bij je hebben als het volgende van toepassing is:

  • Als je voertuig verzekerd is in een EU- of EER-land en niet in het Verenigd Koninkrijk;
  • Het Verenigd Koninkrijk vertrekt zonder een deal;
  • Of zonder een specifieke overeenkomst voor groene kaarten.

Als je land lid is van het groene kaartsysteem, moet je ook een groene kaart bij je hebben. Als ze geen lid zijn, heeft je voertuig een Britse voertuigverzekering nodig.
Controleer voordat je op reis gaat met je verzekeringsmaatschappij of je voertuig verzekerd is in Schotland.

Vind meer informatie over het rijden in het Verenigd Koninkrijk na Brexit via de officiële website van de Britse overheid.

KAN IK MIJN MOBIELTJE (GSM) BLJVEN GEBRUIKEN IN SCHOTLAND?

Als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat met een deal en je een simkaart van een mobiele provider uit een EU- of EER-land hebt, dan betaal je hetzelfde voor oproepen, smsjes en mobiele gegevens in Schotland als in de EU.

Als het Verenigd Koninkrijk zonder deal vertrekt, hangt het bedrag dat je betaalt af van je mobiele netwerkprovider. Neem rechtstreeks contact op met hen voor informatie over internationale roamingtarieven.

Voor de meest recente informatie, raadpleeg je best het advies van de Britse overheid voor een bezoek aan het het Verenigd Koninkrijk na Brexit.

Get In Touch

For general enquiries or bookings.